top of page

communicatie

Voor de communicatie wordt er gebruik gemaakt van een elektronis heen en weerschriftje.

Dit wordt dagelijks gemaild naar de ouder maar kan ook via de website www.deona.be opgevraagd worden door de ouder. De ouder kan eveneens via deze website een berichtje achterlaten voor de kinderverzorgster. 

activiteiten

Iedere dag worden er activiteiten gedaan. Dit varieert: puzzelen, schilderen, knutselen, met de plasticine spelen, vrij spel,... Dit gebeurt om de motoriek van het kind te stimuleren,  het samenhorigheidsgevoel en het samenspelen bevorded. 

Als het weer het toelaat kunnen de kinderen buiten spelen. De buitenlucht is goed voor ieder.

eigenheid

Elk kind is uniek. Wij stellen onze werking af op de noden van het kind maar ook houden wij rekening met de verlangens, verwachtingen van de ouder. Wij stellen onze werking in vraag vb aan de hand van een enquite.

Elk kind slaapt volgens zijn eigen ritme. Als voorbereiding op school trachten wij het kind een slaapritme aan te leren. Alles wat het kind zelf kan mag het kind proberen, dit is goed voor de ontwikkeling van de zelfredzaamheid.

voeding

Binnen de kinderopvang wordt het eten vers bereid. Op deze manier weten wij wat er in de voeding zit. Zo kunnen wij een grote waaier aan voedingsmiddelen aanbieden aan de kinderen.

Eenmaal per week is er een veggiedag, er wordt gewerkt met seizoensgroenten en vergeten groenten. Dit zorgt ervoor dat de smaakpapillen van het kind wordt geprikkeld.

Taalgebruik

Er wordt verwacht dat de medewerkers algemeen Nederlands spreken. Het taalgebruik dat wij hanteren neemt het kind over. Beleefdheid is belangrijk voor ons, de kinderen leren van ons de toverwoordjes “dank je” en “alsjeblieft”

De ouder blijft De Ouder, de kinderverzorgster kiezen er dan ook voor om niet aan gesproken te worden met “moeke” of dergelijke.

Bereikbaarheid

Tijdens  de openingsuren van de opvang hebben de ouders steeds vrije toegang. Ook telefonische is de opvanglocatie bereikbaar. De verantwoordelijke is steeds telefonische bereikbaar ook buiten de openingsuren en in het weekend. Wij maken graag gebruik van email en what's app.

Door de ramen aan de straatkant is het mogelijk om onopvallend eens een kijkje te komen nemen  naar uw zoon of dochter.

straffen en belonen

Een kind onder de drie jaar kan je nog niet straffen. Je kan een kind wel corrigeren en zeggen dat wat ze doen niet kan. Wanneer het kind het gedrag blijft stellen zonderen wij hem of haar eventjes af. 

Met positief bevestiging kan je veel bereiken. Door hen te wijzen op wat ze goed doen en hen daar in te bevestigen stimuleer je hun gevoel van eigenwaarde.

zindelijkheids

training

Van zodra het kind aangeeft geïnteresserd is laten we hem/haar kennis maken met het potje.  Vanaf 2 jaar wordt er gestart met zindelijkheidstraining. Eerst wordt het kind op regelmatige basis (tijdens de verluier-momenten) op het potje gezet. Wanneer wij merken dat de pamper droog blijft gaan we over naar de volgende stap. Wij laten het kind onderbroekjes dragen en zetten hen regelmatig op het potje. Als ze plassen krijgen ze een stempel.

bottom of page